Ervarings-verhaal Machiel.

Machiel Schilder begon tweeënhalf jaar geleden bij Thorbecke. Als Senior Planoloog zet hij zich dagelijks in om Nederland zo efficiënt mogelijk in te richten. Machiel: “We zitten nu met bijna 18 miljoen mensen in een heel klein landje, die ruimte moeten we goed verdelen en we willen ook nog wat natuur en landschap overhouden. Dat is de puzzel die ik als Planoloog leg.” 

Ervaringsverhaal Machiel.

Machiel Schilder begon tweeënhalf jaar geleden bij Thorbecke. Als Senior Planoloog zet hij zich dagelijks in om Nederland zo efficiënt mogelijk in te richten. Machiel: “We zitten nu met bijna 18 miljoen mensen in een heel klein landje, die ruimte moeten we goed verdelen en we willen ook nog wat natuur en landschap overhouden. Dat is de puzzel die ik als Planoloog leg.” 

In de jaren 90 van de vorige eeuw studeerde Machiel aan de Universiteit van Wageningen Landinrichtingswetenschappen met als specialisatie Planologie. Vervolgens heeft hij veel ervaring opgedaan in zijn vakgebied. “In het begin van mijn loopbaan heb ik bij de Rijksoverheid gewerkt als planologisch adviseur bij het (voormalige) Ministerie van VROM”, vertelt Machiel. “Ook ben ik bij verschillende gemeenten en adviesbureaus aan de slag gegaan en ik heb meer dan elf jaar als planoloog bij provincie Overijssel gewerkt.”

Projectmatig werken

Al die ervaring nam hij tweeënhalf jaar geleden mee naar Thorbecke. “Ik werd gepolst door een recruiter en had al goede verhalen gehoord over deze organisatie”, aldus Machiel. Dat hij vanuit Thorbecke projectmatig kan werken is voor hem een bijkomend voordeel: “Ik werkte hiervoor in vast dienstverband bij een gemeentelijke overheid, hou van variatie en nieuwe uitdagingen en vroeg me wel eens af of ik dit tot mijn pensioen ging volhouden. Nu mag ik in diverse verschillende keukens kijken en aan uiteenlopende, interessante projecten werken.” 

Nieuwe uitbreidingslocatie ontwikkeld

Vanuit Thorbecke is Machiel al bij verschillende organisaties binnen geweest, een opdracht die er voor hem uitspringt was voor een kleine Twentse gemeente. “Hier heb ik een hele nieuwe uitbreidingslocatie Wonen ontwikkeld. Die gemeente dacht te gaan krimpen, maar na een omslag was er meer vraag naar woningen”, vertelt Machiel. “Dat hele proces heb ik begeleid. Denk aan onderzoeken als, wat is een geschikte plek? Hoe komen we aan die gronden? Hoe maken we een bestemmingsplan? Het resultaat begint langzaam vorm te krijgen, want de uitbreidingslocatie wordt momenteel ontwikkeld.” 

Toekomst van het buitengebied en AI

Machiel houdt zich graag bezig met thema’s als de toekomst van het landelijk gebied en de energietransitie. “AI is ook zo’n thema wat mijn interesse wekt”, voegt hij toe. “Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een woningbouwplan en een applicatie gebaseerd op AI berekent alle mogelijke stedenbouwkundige verkavelingen. Dan krijg je dus een set aan wel duizend mogelijkheden en kun je kijken wat de beste optie is. Zo weet je zeker dat je alle opties hebt onderzocht, dat is een interessante ontwikkeling.” 

 

Investeren in jonge mensen

Waar Machiel als Senior Planoloog interessante en afwisselende opdrachten kan doen vanuit Thorbecke, ziet hij ook de meerwaarde van projectmatig werken voor starters. “Dit bedrijf investeert in jonge mensen. Zo leiden we trainees op die doorgroeien naar medewerker gegevensbeheer en vervolgens als taxateur op opdracht kunnen”, vertelt Machiel. “Ik denk dat het heel interessant is om als starter met de zekerheid van een vast contract bij verschillende organisaties te kunnen werken en veel ervaring op te kunnen doen. Zo kun je ontdekken wat je leuk vindt zonder dat je meteen vastzit aan één bepaalde gemeente.” De andere kant is volgens Machiel dat je voortdurend wisselt tussen werkwijzen, collega’s en ict-systemen: “Dat kost de nodige energie maar is ook interessant. Zo zie je hoe zaken bij verschillende organisaties aangevlogen worden, daar leer je veel van.” 

Thorbecke als werkgever

“Hoewel ik vaak bij een opdrachtgever werk, ben ik vanuit Thorbecke onderdeel van een leuk, klein informeel team. We hebben regelmatig teamuitjes en bijscholingen over vakinhoudelijke onderwerpen”, vertelt Machiel. “Thorbecke is een compact, fijn en laagdrempelig bedrijf met een prettige werksfeer. Ondanks dat collega’s aan verschillende opdrachten en projecten werken zijn de collega’s in het team betrokken en attent naar elkaar toe."

Enthousiast over de functie van planoloog én over Thorbecke?

Bel of app voor meer informatie met Jeannette Eysink (corporate recruiter) op 06-58 83 75 48