Investeren in duurzaamheid en de impact op de vastgoedwaarde

Publicatie datum: 1 juni 2022 08:34
Milieucrisis, energiecrisis, stijgende brandstofkosten: het zijn onderwerpen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Issues ook die woningbezitters laten nadenken over de eigen situatie en inbreng in het geheel. De woningbezitter komt vroeg of laat met de vraag in aanraking hoe hij zijn woning kan verduurzamen. Erik Jan den Boef, registertaxateur RT, vertelt meer.

Subsidieregelingen door overheid

De overheid stuurt er middels allerlei wetten, regels en subsidies op aan om het gebruik van fossiele brandstoffen en onze CO2 uitstoot zo veel mogelijk te beperken. Een goed voorbeeld hiervan is de recente aankondiging van het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard moet worden voor de verwarming van woningen. Door gebruik te maken van, jammer genoeg steeds veranderende en soms onbegrijpelijke, subsidieregelingen, kan verduurzaming toch heel interessant worden. Je kunt het “gebruik” van de woning beperken en daardoor zorgen voor lagere maandlasten met betrekking tot de kostenpost “wonen”. Niet voor niets zijn er ‘subsidiepotjes’ leeg aan het raken en zijn er wachttijden voor de levering en verwerking van duurzame oplossingen.

Energiezuinig wonen in trek

Er is een steeds groeiende behoefte aan energiezuinig wonen. Dit is onder andere te concluderen uit de stijging van aanvragen voor een hypotheek met Energie Besparende Voorzieningen (EBV). De meeste maatregelen voor het verduurzamen van een woning zorgen voor een waardevermeerdering van de woning. Ook zal het de verkoopsnelheid van de woning bevorderen. Een huis met een betere isolatie en energiebesparende voorzieningen krijgt een lager energielabel. Kopers zien graag een laag energielabel voor hun nieuwe aanwinst. Immers, de maandlasten met betrekking tot energie en eventuele aanpassingen aan de nieuwe woning zullen dan waarschijnlijk meevallen. 

Energielabel wonen

Per 1 januari 2021 zijn de regels voor het energielabel veranderd. Vanaf die datum staat op het energielabel het ‘primair fossiel energiegebruik’ in kWh/m2 per jaar. Dat is de hoeveelheid fossiele energie (bijvoorbeeld aardgas, olie of steenkool) die de woning per vierkante meter gebruikt. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Vanaf 1 januari 2021 kunnen alleen gecertificeerde energieprestatieadviseurs een energielabel aanvragen.

Waardering door taxateur

Na de wijzigingen met betrekking tot het energielabel zijn er in 2021 ook aanpassingen geweest in het Taxatierapport Wonen. Vanaf oktober 2021 moeten alle taxateurs met het gewijzigde model 2021 werken. In het “nieuwe” model taxatierapport Wonen 2021 is meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning die gekocht, verkocht of om een andere reden getaxeerd wordt.

Aan het label zelf kan vooralsnog geen waardering gegeven worden. Echter in het vergelijk met de referentiewoningen en de uiteindelijke waardering gaat het aspect duurzaamheid een steeds grotere rol spelen. In het vergelijk met de gerealiseerde verkoopcijfers (de referentievergelijker) geeft de taxateur het energielabel van de te taxeren woning weer en wordt hieraan toegevoegd tot welke datum het energielabel geldig is. Geeft de taxateur aan dat een referentiewoning op het punt energielabel ‘vergelijkbaar’ is met het taxatieobject, dan is het optioneel om een toelichting te geven. Bij iedere andere keuze dan ‘vergelijkbaar’, zal de taxateur een toelichting geven. Verder zal de taxateur in rubriek E ‘Waardering’ van het model Taxatierapport Woonruimte 2021 de getaxeerde marktwaarde vermelden. Nieuw is dat een tekstuele onderbouwing gegeven wordt bij deze marktwaarde. Het aspect duurzaamheid kan ook in deze paragraaf een prominente rol krijgen.

 

 

Contact
Telefoon: 088-8883000
E-mail: info@thorbecke.nl
 
 
Volg ons via
 
 

Terug naar

Missie van Thorbecke
Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact
088-8883000
info@thorbecke.nl