Vanwege de grote toename van de WOZ-bezwaarschriften komen de reguliere WOZ-processen onder druk te staan. Het reguliere proces wordt verstoord en de structuur die normaal zorg draagt voor de kwaliteit lijkt soms helemaal weg te zijn. De kwaliteit en tijdigheid hollen achteruit. Voor de middellange en lange termijn kan dit grote problemen veroorzaken.
Aan het WOZ-proces ligt een degelijk gegevensbeheer ten grondslag. Bij veel organisaties is het op niveau houden van de kwaliteit van het gegevensbeheer, wegens drukte geen prioriteit meer. Hierdoor ontstaan er achterstanden op bijvoorbeeld de Kadastrale koppeling en de BAG/WOZ koppeling. Als gevolg van deze achterstanden sluipen foutieve mutaties in de werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan issues die voortkomen uit het niet chronologisch muteren van koppelingen en de doorwerking hiervan in de LV-WOZ. De noodzakelijke werkprocessen op gebied van gegevensbeheer zijn niet goed uitvoerbaar. Dit vergt aandacht.
Een goede manier om grip te houden (of terug te krijgen) op het gegevensbeheer is het uitvoeren van een nulmeting. Wij raden u aan om de basiskwaliteit van uw gegevensbeheer op meerdere fronten in beeld te krijgen. Met deze basis bent u gericht in staat om de knelpunten in beeld te brengen. Ten eerste op gebied van de achterstanden, ten tweede op veel voorkomende foutieve mutaties en ten derde om te schakelen in uw processen. Hiermee borgt u uw gegevensbeheer op de korte en de lange termijn.
Wij raden u aan om met de Waarderingskamer in gesprek te gaan over voorkomende issues. De Waarderingskamer treedt graag op als gesprekspartner om de issues in een tijdsplanning te zetten. Hierbij moet u weten dat niet alles direct in één keer klaar hoeft te zijn: het in beeld brengen en plannen is de eerste stap die genomen wordt.
Wij raden aan om controles uit te voeren op gebied van:
Met behulp van query tooling kunt u op basis van uiteenlopende controles de knelpunten goed in beeld brengen. Onze eigen applicatie, CheckMate, beschikt over ruim 1.250 standaard controles die hiervoor ingezet worden.
De controles bieden, naast optimalisering van de gegevenskwaliteit, houvast bij de inspecties van de Waarderingskamer. De inspecties krijgen namelijk ook steeds meer en gerichter nadruk op de bovenstaande punten.
De processen herijkt u aan de hand van de uitkomsten uit de bovengenoemde controles. Hierbij is het belangrijk om over de output hiervan met elkaar in gesprek te gaan. Dit is een belangrijk onderdeel van het opnieuw afstemmen van de processen, aangezien er hierdoor open gesproken kan worden over eventuele haken en ogen in de uitvoering. Hierbij kunt u rekenen op input voor de volgende zaken:
Op basis van de voorgaande controles en gesprekken raden wij aan om de uitkomsten ervan op te schrijven. Maak nieuwe procesbeschrijvingen, werkinstructies en verwerk de uitkomsten van de controles in plannen en planningen. Dit geeft u voldoende handvatten om de grip te houden of terug te krijgen op uw gegevensbeheer. Hoewel het een investering kost in tijd, zijn de voordelen op de iets langere termijn zeer waardevol.
| Telefoon: 088-8883000E-mail: info@thorbecke.nlVolg ons via |