Fotowijzer: de oplossing voor het uniformeren van WOZ deelobjectcodering

Publicatie datum: 19 juni 2024 12:15
Het uniformeren van de deelobjectcodering binnen de WOZ is essentieel voor nauwkeurige taxaties, het voorkomen van waarderingsverschillen en het verbeteren van de gegevenskwaliteit binnen de WOZ-administratie. Toch hebben veel gemeenten dit nog niet gedaan. De objectkenmerken zijn in het verleden onvoldoende bijgewerkt en op dit moment is het te druk in de WOZ-processen om het proces goed te organiseren aan de voorkant. 

WOZ-deelobjecten

Bij het taxeren van een WOZ-object wordt het object meestal opgesplitst in verschillende deelobjecten. Denk aan een verdieping van een woning, een bijgebouw of een stuk grond. Net als de typering van het gehele project is ook de typering van de WOZ-deelobjecten onmisbaar voor een zorgvuldige taxatie. 

De manier van registeren van deelobjecten in de gemeentelijke administratie moet uniform gebeuren, maar dat is vaak een flinke uitdaging. Vaak registeren verschillende medewerkers met allemaal een eigen werkwijze de deelobjecten. Daarbij wordt niet zorgvuldig genoeg gekeken naar het deelobject en de daarbij behorende omschrijving. Door deze variërende werkwijzen komen deelobjecten niet overeen. Dit leidt tot waardeverschillen tussen de WOZ-objecten en bestandsvervuiling. 

Veelvoorkomende WOZ-deelobjecten eindigen met de deelobjectcode -00, dit betekent dat ze niet zijn gespecificeerd. Denk hierbij aan vragen als: is het deelobject vrijstaand of aangebouwd? Heeft het een plat dak of een dakconstructie? Om het gegevensbestand WOZ op te waarderen is het cruciaal dat deze deelobjectcodes gespecificeerd worden. 

Gevolgen van het niet-uniform registeren van deelobjecten

Wanneer er gewerkt wordt met onjuiste deelobjectcoderingen worden de WOZ-objecten getaxeerd op basis van foutieve gegevens. Dit resulteert in:

  • Waardeverschillen
  • Bestandsvervuiling, wat leidt tot onjuiste aanslagen
  • Toename in het aantal WOZ-bezwaren door onjuiste objectkenmerken
  • Meer werk omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen deelobjecten, wat problemen veroorzaakt tijdens dagelijkse werkzaamheden zoals herwaardering en bezwaarafhandeling
  • Maatregelen vanuit de Waarderingskamer, een gegevensbestand van onvoldoende kwaliteit kan leiden tot diverse sancties

Oplossing: de fotowijzer

Belangrijk dus dat deelobjecten uniform geregistreerd worden, maar hoe doe je dat? Met de fotowijzer. De fotowijzer biedt een structurele aanpak voor uniforme deelobjectcodering en geeft het gegevensbestand een blijvende kwaliteitsimpuls. Een onafhankelijke partij kan in overleg voor of met u een fotowijzer opstellen. Het resultaat is een rapport met een overzicht van definities, beeldbepalende kenmerken en beeldmateriaal van de deelobjecten die momenteel  niet uniform worden geregistreerd. 

Case study: de gemeente Edam-Volendam

De gemeente Edam-Volendam klopte enige tijd geleden bij Thorbecke aan voor ondersteuning rondom het uniformeren van de deelobjectcoderingen voor woningen binnen deze gemeente. Arnold Venema, specialist GEO-informatie en taxateur Henk Jan Lowijs gingen vanuit Thorbecke met deze uitdaging aan de slag. Zij stelden een fotowijzer op voor de gemeente Edam-Volendam. Arnold en Henk Jan startten met interviews met medewerkers van Team Gegevensbeheer om overeenstemming te bereiken over de registratie. Vervolgens begonnen ze met het uitwerken van de fotowijzer. De richtlijnen vanuit de geldende taxatiewijzers en waarderingsinstructie met IMWOZ-codes stonden hierbij centraal, zodat de deelobjecten eenduidig worden herkend. Per deelobjectcode is een informatieblad met ondersteunend fotomateriaal opgenomen. Na presentatie en feedback werd de definitieve versie succesvol opgeleverd. De resultaten uit de fotowijzer kunnen worden gepresenteerd als werkproces vanuit de waarderingsinstructie aan de Waarderingskamer. 

 

 

Contact
Telefoon: 088-8883000
E-mail: info@thorbecke.nl
 
 
Volg ons via
 
 

Terug naar

Missie van Thorbecke
Door daadkracht én in samenwerking
publieke organisaties verder brengen

 

 

Thorbecke Nieuwsbrief

 

Contact
088-8883000
info@thorbecke.nl