Door hier aan de voorkant al actie op te ondernemen, treedt er rust op in het WOZ-proces en voorkomt u dat er tussentijdse wijzigingen moeten worden verwerkt in de herwaardering. Verder hebben wij gemerkt dat dit punt nadrukkelijk wordt beoordeeld door de Waarderingskamer. Bovendien wordt het nieuwe taxatieverslag vrijwel zeker verplicht voor alle gemeenten. In het nieuwe taxatieverslag worden de KOUDV factoren ook weergegeven. In tegenstelling tot hoe dit nu geregeld is. Wanneer deze kenmerken niet kloppen met de werkelijkheid krijgen uitvoeringsorganisaties hier zonder twijfel tal van vragen van belanghebbenden over. Dit kost nog meer tijd aan de achterkant van het WOZ proces bij het informele - en formele bezwarentraject. Nu voorsorteren levert daarom veel winst op.
Een handige manier is het uitvoeren van diverse query’s op het gebied van de KOUDV factoren. Bijvoorbeeld:
- Voer een vergelijking uit op basis van de combinatie leeftijd bewoner, duur bewoning, type object en het bouwjaar van het object.
- Op basis hiervan kan worden verondersteld dat mensen die bijvoorbeeld zijn geboren vóór 1963 (60 jaar of ouder) en die langer dan 20 jaar in dezelfde woning wonen (eigendom, vrijstaand hoofdzakelijk maar andere woningen evengoed) waarschijnlijk al langere tijd niet meer hebben verbouwd.
- De woningen die hiervan nog op een 3 of hoger staan in de daarvoor relevante KOUDV factoren kunnen waarschijnlijk teruggezet worden naar een 2.
Wij adviseren om hiervoor een plan op te stellen voor de uitvoering in het lopende WOZ jaar. Nog voordat de nieuwe herwaardering begint. Neem in dit plan op dat de output van de query’s op de betreffende adressen aangeschreven wordt of om via geveltaxaties de objecten vanaf de straat te beoordelen. Op deze manier beschikt u bij de start van de herwaardering over een geactualiseerd en kwalitatief sterk gegevensbestand. Een bijkomend voordeel is dat deze controles, na een goede registratie, meegenomen worden in de 20% objectkenmerkencontroles.